Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká stopa a potenciál v Podkarpatské Rusi

Těžko se vám ve světě někde stane, že se bavíte s místními a ti obdivně až děkovně hovoří o Češích. 

Po prvním pocitu překvapení a možná trochu hrdosti se většinou dozvíte, že daný člověk slyšel o zlatém věku pod Čechoslováky od své babičky nebo dědečka. Historická Podkarpatská Rus, teď část ukrajinské Zakarpatské oblasti byla připojena pod Československo v roce 1919 a byla jeho součástí bezmála dvacet let.

V rámci civilizační mise, čeští a slovenští architekti a firmy po celé Podkarpatské Rusy vybudovali školy, úřady a další infrastrukturu. Nejhmatatelnější stopu zanechali Čechoslováci z v Užhorode, kde mělo být vybudováno reprezentativní sídlo republiky na východě. V Užhorodě vznikly celá nové čtvrtě, z nichž nejzajímavější je Malé Galago – sídliště pro rodiny úředníků, doktorů a vojáků, kteří během první republiky přijeli do Užhorodu pracovat. Jedná se o čtvrť opravdu unikátní, město ve městě, přezdívané malá Paříž díky svému charakteru a stylu kombinující neoklasicismu, rondokubismus a art-deco s táhlými bulváry a množstvím zelené dekorace. Unikátní je rovněž fakt, že alespoň podle dostupných historických fotek se minimálně fasády většiny domů nezměnily a zůstavají v původní, byť velmi zchátralé podobě. Čtvrť Malé Galago je dokonce natolik unikátní, že místní dokonce usilovali o zapsání čtvrti do seznamu UNESCO.

Rovněž sídlo místní samosprávy stojí rozhodně za zmínku díky krásnému neoklasicistnímu stylu připomínajícím budovu Právnické fakulty v Praze, a to  nejen do současnosti fungujícímu výtahu pater noster (jedinému fungujícímu na Ukrajině). Budov, které se pyšní československým původem,  a kde se stále čas od času vyskytuje český nápis, je v Užhorodu a okolních místech nespočet, většinou již bohužel v dosti špatném stavu.

Žal, republika již nesahá od Aše až do Jašině a Zakarpatská oblast neprochází překotným ekonomickým vývojem - i na ne bohaté Ukrajině se jedná o jeden z vůbec nejchudších regionů. Ikdyž se v Užhorodě i sousedním Mukačevu vyskytuje univerzita (viditelně ve velmi špatném stavu, minimálně co se dispozic týče), perspektivní mladí lidé častěji odcházejí do větších ukrajinských měst jako je Kyjev, Lvov nebo na západ.

Pod vlivem svých rodičů, kteří si  často odjíždějí přivydělávat do Česka, rovněž řada mladých lidí odjíždí do naší republiky studovat. Vysoká škola báňská v Ostravě dokonce v posledních letech přilákala desítky studentů díky spolupráci s Masarykovou školou v Užhorodě, kde dodnes probíhá výuka češtiny a škola se zaměřuje na systematickou přípravu potenciálních adeptů pro  studium na vysoké škole v Česku. Daná spolupráce je ale spíše výjimkou a bohužel žádná systematická spolupráce mezi českými školami a vzdělávacími institucemi v Zakarpatské oblasti neexistuje.

Věřím, že ovšem existuje daleko větší lidský potenciál, který bychom mohli využít, zvláště zvážíme-li nedostatek pracovníků v technických oborech, kde je lidský kapitál ze zemí bývalého Sovětského svazu tradičně kvalitní. Větší angažovanost českých univerzit a finanční podpora výuky češtiny by mohly přilákat do Česka ekonomicky a společensky perspektivní imigraci, tj. ne pouze sezónní migranty. Mimo jazykovou podobnost lze, narozdíl od jiných části Sovětského svazu, na Zakarpatské Ukrajině pro přilákání perspektivních mladých lidí využít vyjímečnou reputaci, kterou tam Česko má.

 

Česká stopa v Užhorodě

Malé Galago
Autor: Jan Kraváček | neděle 5.9.2021 11:07 | karma článku: 17,60 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Jan Kraváček

Nezastavujme imigraci z Ruska

Jakkoliv je v současnosti Česko zaneprázdněno zejména uprchlíky z Ukrajiny, myslím, že do budoucna je relevantní i otázka imigrace z Ruska.

9.3.2022 v 10:36 | Karma: 7,38 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Jan Kraváček

Top nebo flop: Cizinci v českém fotbale

Věčným tématem v českém fotbale je přínos zahraničních hráčů. Pokud se dělá s rozumem, je podle mě angažování cizinců pro české kluby a celou ligu přínosné.

27.8.2019 v 21:19 | Karma: 10,48 | Přečteno: 589x | Diskuse| Sport

Jan Kraváček

Jak a proč fotbalu (ne)roste návštěvnost

Minulý rok si Dušan Svoboda z LFA mnul ruce nad rekordní návštěvností naší ligy za poslední takřka dvě dekády. Analýza operující s více než jednou proměnnou ovšem ukazuje, že návštěvnost na ligových stadionech bohužel spíše klesá.

31.7.2019 v 18:50 | Karma: 12,55 | Přečteno: 867x | Diskuse| Sport

Jan Kraváček

Český úspěch v pohárové Evropě

Jakkoliv bývá český fotbal často podceňovaný, jen těžko může někdo zpochybnit jeho výsledky dosažené v posledních letech v pohárové Evropě. Jak si tedy vlastně teď relativně k našim finančním možnostem vedeme a co do budoucna?

12.7.2019 v 7:05 | Karma: 22,86 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
V mém volném čase se zajímám o fotbal hlavně ve střední Evropě, rád cestují a zabývám se společenským, potažmo hospodářským děním.

jkravacek@gmail.com

Seznam rubrik